Goldmann på COP19 i Warzsawa

Arkiv
mattias goldmann parisavtalet tider exportprodukt

Vi har intervjuat Mattias Goldmann, VD på tankesmedjan Fores, som åkt till Warszawa för att närvara vid Cop19 mötet. Målet med mötet är att komma så långt som möjligt i förberedelserna inför 2015 då ett nytt klimatavtal ska slutas.

Hej Mattias, Varför är mötet Cop19 i Warszawa viktigt?
Hur otroligt det än kan låta så är år 2020 förtvivlat nära. Ska ett globalt, bindande och långsiktigt klimatavtal börja gälla då så måste det klubbas i Paris om två år. För att klara det behöver vi komma överens om en rad svåra principer i år. De knepigaste är hur mycket var och en ska minska sina utsläpp, hur klimatfinansieringen ska ökas till 100 miljarder dollar om året och hur bindande avtalet faktiskt ska bli.

Vad gör du på Cop19?
På tankesmedjan Fores, där jag precis blivit vd, utvecklar vi kunskapen kring hur finansiella mekanismer som CDM och REDD kan göra det billigare att minska klimatpåverkan, samtidigt som det kan ge väldigt positiva sidoeffekter i form av fattigdomsbekämpning och bättre hälsa. Med projektet ABBBA – African Biofuel & Bioenergy Business Assessment söker jag efter finansiering för afrikanska bioenergiprojekt, och för Gröna Bilister tittar jag på hållbarhetskrav för biodrivmedel. Och så har jag undervisat och bloggat lite – och var enda svensk på cykeldemonstrationen. Så det är fullt upp!

Vad hoppas du på för resultat av Cop19?
Grundproblemet med alla klimatförhandlingar är att man inte egentligen tror att det lönar sig att minska klimatpåverkan – trodde man det skulle vi ju inte behöva bråka om utsläppsminskningarna. Så jag skulle verkligen önska att vi denna gång lyckades etablera bilden att man tjänar på att gå före, och här har Sverige en viktig roll.

Grundproblemet med alla klimatförhandlingar är att man inte egentligen tror att det lönar sig att minska klimatpåverkan

Polen har en stor kolindustri och har tidigare satt sig på tvären i det internationella klimatarbetet, hur ser du på att Polen nu är ordförande på klimattoppmötet?
Vi gjorde viktiga framsteg i fjol i Qatar och kommer vi inte tillräckligt långt denna gång så beror det inte på Polen utan på att Ryssland surar, USA inte går med på något historiskt ansvar för tidigare utsläpp, Japan och Australien backar från tidigare åtaganden och på att Brasilien fått med sig många u-länder på att nu spendera många månader på att beräkna utsläppsnivåer. Jag ser EU som en progressiv kraft och Polen skulle hamna mycket illa om man sabbade mötet.

Samtidigt som klimatmötet pågår ett ”kolmöte” i Warszawa – ”International Coal and Climate Summit” – som öppnas av Polens vice premiärminister, vad anser du om att det?
Nästan alla mina miljökompisar är jätteupprörda, men jag håller inte med. Kolet dominerar den polska energimixen så det är klart att de har stora kongresser, och genom att den nu ligger samtidigt som COP kommer kolgubbarna att snacka mycket mer klimat än annars. UNFCCC:s superinspirerande generalsekreterare Christiana Figueres talar på deras möte, vilket aldrig hänt annars – att Youngo, de unga delegaterna, protesterar mot detta är oerhört pinsamt.

Vill ni ha hjälp med klimatstrategin? Kontakta oss!

Relaterade artiklar