Mattias Klum: CDM är de pålitliga projekten

Intervjuer och krönikor
mattias klum

Mattias beskriver och porträtterar djur, växter och natur- och kulturmiljöer på ett konstnärligt sätt i form av artiklar, böcker, filmer, föreläsningar och utställningar. Han är oerhört engagerad i klimatfrågan och är rankad nummer 4 miljömäktigaste i Sverige av tidningen Miljöaktuellt. Vi har intervjuat honom.

Hej Mattias, hur viktig tycker du att klimatfrågan är?
Det är en extremt viktig fråga som vi måste hantera både mer intelligent och snabbare än vad vi gör idag. Klimatfrågan är komplicerad som berör så brett och så stort både långsiktigt och kortsiktigt. Jag gillar inte den förenklade mediabilden av klimatfrågan, den är mycket mer komplex med starka kopplingar till t.ex. biologisk mångfald och havsförsurningar. Vi måste bli bättre på att förstå helheten.

Klimatfrågan är komplicerad som berör så brett och så stort både långsiktigt och kortsiktigt.

Vilket är det bästa sättet att klimatkompensera?
Man ska först och främst minska på sina resursbehov, man kan inte bara flyga hit och dit och sen klimatkompensera och tro att det är okej. Sen finns det mer eller mindre bra klimatkompensation. CDM är de pålitliga projekten och det är bättre att investera i ny teknik som vindkraft eller i företag som försöker hitta sätt att klippa de enorma topparna av utsläpp. Att plantera skog är bra men kan kanske inte anses som riktig kompensation.

mattias klumMattias Klum. Foto: Samuel Svensäter

Hur gör du för att minska på din klimatpåverkan?
Jag är oerhört engagerad som företagare och privatperson; allt jag gör handlar om miljö och hållbarhet. Min väg fram är att jobba med film och fotografering, hålla föreläsningar för att beröra och visar hur världen faktiskt ser ut. Jag försöker att sprida kunskap och ”walk-the-talk”. Till exempel räknar jag ut hur mycket utsläpp mina resor genererar och jag väljer leverantörer som tar frågan på allvar (vilket väldigt få gör). I mitt arbete reser jag mycket men jag ifrågasätter alltid värdet i det. Är resan till Galapagos verkligen nödvändig eller är det klokare att arbeta hemma?

Jag försöker att sprida kunskap och ”walk-the-talk”

Jag har en oro för miljön och en fascination för naturen. Det viktiga är att vända oron till engagemang och förstå att framtiden går att förändra – det är inte för sent!

Vill du veta mer om klimatkompensation? Kontakta oss!

Relaterade artiklar