Tåg eller flyg? Vi utreder det bästa färdmedlet!

Klimatberäkning
tåg eller flyg färdmedlet

Vilket är egentligen det bästa färdmedlet mellan Stockholm och Göteborg? Vi har tagit reda på svaret till den frågan i kampen tåg vs. flyg för sträckan Stockholm – Göteborg. 

Det är många verksamheter i både Stockholm och Göteborg som har anställda som reser sträckan mellan Sveriges två största städer, ibland flera gånger i veckan. Hur dessa verksamheter väljer att resa samma sträcka har en stor påverkan på klimatet.

Läs mer: Flygets dolda klimatpåverkan 

Klimatpåverkan 

Låt oss anta att vi har en verksamhet där det årligen genomförs 500 enkelresor mellan de två städerna. Väljer företaget att göra dessa resor per flyg blir de totala utsläppen av växthusgaser 63,5 ton per år. Skulle verksamheten istället välja att resa med tåg blir utsläppen 0,000477 ton per år. Att tågresor har så låga utsläpp har till stor del att göra med att tåg i Sverige drivs på 100 % förnybar el. Att byta ut sina kortare flygresor till tåg är alltså en väldigt bra möjlighet för verksamheter att minska sin klimatpåverkan.

Och i ärlighetens namn, visst går mötena bättre när man reser klimatsmart? Tåg vs. flyg 1-0.

Tid är pengar 

Med SJ snabbtåg kommer du från centrala Stockholm till centrala Göteborg på mellan 2.50 – 3.05 timmar, låt oss ta ett mellanvärde på jämna 3 timmar från station till station. Det är 3 timmar effektiv arbetstid med möjlighet att kostnadsfritt koppla upp sig på trådlöst nätverk.

Med flyg å andra sidan är tiden inte fullt lika effektiv. Låt oss anta att du reser lätt och inte har bagage att checka in, samt att du checkar in automatiskt via mobilen. Du ska först och främst ta dig ut till aktuell flygplats. Till Bromma flygplats tar det dig 20 minuter med bussen alternativt några minuter med taxi. Till Arlanda tar du dig på 20 minuter med tåget alternativt bussen på 40 minuter. Låt oss för enkelhetens skull anta att du tar tåget på 20 minuter.

Vid inrikesflyg ska man vara på plats 20 minuter före avgång för ombordstigning. Flygresan mellan städerna tar ca. 1 timme enkel resa. Väl framme på flygplatsen i Göteborg tar det dig ca. 30 minuter in till de centrala delarna av staden. För att summera blir det fyra etapper som totalt landar på ca. 2 timmar och 10 minuter. Det är splittrad arbetstid i stökiga miljöer där du heller inte är garanterad tillgång på internet för samtliga etapper, relativt ineffektiv arbetstid.

Vid jämförelse av mest tidseffektivitet kan vi konstatera att tåget vinner över flyget som bästa färdmedlet även här. 

Solklar vinnare

För att summera tåg vs. flyg; tåg är ett klimatvänligare alternativ med effektivare arbetstid och alltså en vinnare i längden! Tåg vs. flyg 2-0.

Relaterade artiklar