Tips inför insamlandet till klimatberäkningarna

Klimatberäkning
insamlandet till klimatberäkningarna

Årsskiftet närmar sig med stormsteg och de finansiella boksluten med den. Många verksamheter väljer att i samband med det även beräkna klimatpåverkan för året som gått. Då är det snart dags att börja samla in siffror för klimatberäkningarna. Nedan listar vi några punkter som är bra att tänka på vid insamlandet.

Bestäm systemgränserna

Det är viktigt att bestämma vilka växthusgasutsläpp som ska ingå och inte ingå i klimatberäkningarna. Vissa utsläpp hinner man kanske inte med om det är första redovisningsåret eller så är det endast intressant att se över en specifik del av organisationen.

Bestäm syftet med beräkningen

Det finns interna och externa anledningar till varför man gör en klimatberäkning. Interna anledningar kan vara att beräkningen ska vara ett utgångsläge för en klimatstrategi eller man vill ha en ökad kontroll över verksamheten för att t.ex. göra kostnadsbesparingar. Externa orsaker kan vara att kunder, myndigheter eller andra intressenter efterfrågar det. Att veta syftet hjälper bland annat till att sätta rätt systemgränser.

Förklara syftet med er datainsamling

Att samla in data till en klimatberäkning kan innebära att engagemang av flera personer, inom organisationen och/eller av leverantörer. Man behöver kanske ta reda på hur mycket elförbrukning varje Sverigekontor har eller man behöver kanske ta kontakt med flera fastighetsägare. Det är viktigt att de som ska leverera data vet syftet med datainsamlingen, det kan annars blir risk för att det tar onödigt långt tid eller att man får data av sämre kvalité.

Räkna med rätt period

Se till att data du samlar in gäller för det år eller period du gör klimatberäkningen för. Ett tips är att göra klimatberäkningen under samma period som organisationens verksamhetsår. Om verksamhetsåret börjar den 1:a januari bör utsläppen redovisas för samma period.

Be om hjälp

Det kan ibland vara svårt att hitta rätt siffror och vilken enhet som egentligen ska användas? Det gör ingenting, det är precis därför vi finns! Tveka inte att höra av er till oss och be om hjälp för att ta reda på hur och var de aktuella siffrorna finns att hitta. Sedan finns vi så klart behjälpliga med att göra klimatberäkningen och en klimatredovisning. Vi kan även hjälpa er med en heltäckande strategi.

Vill ni ha hjälp med insamlandet? Kontakta oss!

Läs mer: 5 vanliga misstag vid klimatberäkning

Läs mer: Våra 5 bästa tips för klimatbokslutet

Relaterade artiklar