Testfakta: klimatkompensera sommarens flygresa med Gold Standard-certifierade projekt

Klimatkompensation
testfakta

Sommaren närmar sig med stormsteg, vilket för många svenskar innebär flygresor med familj och vänner till semesterorter runt om i världen. I samband med resan kan dock en frågeställning uppkomma: ska jag klimatkompensera för flygresan och i sådant fall, hur går jag till väga? Testfakta har undersökt detta.

En tur och retur-resa till Kalifornien för en person genererar växthusgasutsläpp motsvarande 4,9 ton CO2e; utsläppen från en resa till Málaga motsvarar 1,4 ton CO2e. Båda resorna innebär alltså en signifikant klimatpåverkan.

Utsläppen från Kalifornienresan motsvarar drygt 60% av medelsvenskens årliga konsumtionsutsläpp, medan flygningen till solkusten innebär nästan 20% av medelsvenskens årliga klimatpåverkan. Lägg där till att genomsnittssvensken gör ca tre utlandsflygningar per år. Huruvida du väljer att klimatkompenserar eller inte har alltså relativt stor betydelse ur klimatsynpunkt.

Artikel: Flygets dolda klimatpåverkan

Men vilken typ av klimatkompensation säkerställer klimatnyttan och bidrar till en hållbar utveckling? Testfakta, som är ett oberoende test- och researchföretag specialiserat på laboratorietest och utvärdering av konsumentprodukter, har undersökt just det. Testfakta lyfter fram Gold Standard-certifierade projekt som ett säkert alternativ för den som vill klimatkompensera sin resa och främja hållbar utveckling.[/et_pb_text][et_pb_button

Klimatkompensera din flygresa här

Bakom Gold Standard-certifieringen står ett 80-tal miljöorganisationer, däribland Världsnaturfonden WWF och Fairtrade. Gold Standard ställer högre krav på social och ekonomisk hållbarhet i projekten än någon annan certifiering.

Alla klimatkompensationsprojekt vi på Tricorona Climate Partner erbjuder är minst Gold Standard-certifierade (bortsett från det högteknologiska DAC-projektet på Island). Det är för att vi vill erbjuda våra kunder projekt med bästa kvalitet. Det gäller förstås även på vår webbshop klimatkompensera.se.

Relaterade artiklar