En solskenshistoria med projektpartner i huvudrollen

Klimatkompensation

Ett av våra ”flaggskeppsprojekt” är det CDM- och Gold Standard-certifierade biomassaprojektet Sri Balaji som ägs och drivs av Greenko. Greenko har nu engagerat sig ytterligare i regionen, nedan berättar vi mer.

På Tricorona Climate Partner samarbetar vi med flera företag och organisationer runt om i världen på olika klimatkompensationsprojekt. Biomassaprojektet Sri Balaji som ligger i delstaten Andhra Pradesh i östra Indien. Sri Balaji-projektet ägs och drivs av Greenko som initialt tänkte bygga ett kolkraftverk på platsen, men med vårt samarbete nu istället byggt ett biomassakraftverk.

Kraftverket använder förnybart jordbruksavfall som bränsle, vilket reducerar de årliga CO2e-utsläppen med ca 29 000 ton per år. Utöver klimatnyttan innebär projektet dessutom en extra inkomstkälla för lokalbefolkningen, eftersom Sri Balaji köper jordbruksavfallet från de lokala bönderna.

Nu har Greenko valt att ytterligare engagera sig i regionens hållbara utveckling. I närheten av kraftverket ligger barnhemmet Maa Amma Vodi som drivs av Revenue Seva Samstha, som är en lokal NGO. På barnhemmet bor och studerar över 50 barn. Barnhemmet har tidigare varit tungt finansiellt belastat av de relativt höga energikostnaderna. Dessutom har strömförsörjningen varit osäker. Konsekvenserna har blivit att pengar som annars skulle gå till barnen, går till att betala elräkningarna, samtidigt som strömavbrotten gör att barnens utbildning blir lidande.

Som lösning på problemen har Greenko, på förfrågan av Revenue Seva Samstha och efter en noggrann granskning av barnhemmet, valt att investera 400 000 indiska rupier (ca 50 000 SEK) i ett solcellssystem till barnhemmet. Därigenom sänks barnhemmets elkostnad, mer pengar blir tillgängliga till barnen, elförsörjningen säkras vilket i sin tur höjer kvaliteten på barnens utbildning och användandet av hållbara energikällor främjas. En riktig win-win!

Vill du veta mer om Sri Balaji? Kontakta oss!

Relaterade artiklar