Byt ut snacket – 6 klimatvänliga uttryck och idiomer

Bli mer klimatsmarta idag! Genom att byta ut dessa uttryck får ni genast ner er klimatpåverkan.

(OBS: Den här artikeln var ett april-skämt)

Klimatarbetet på företag består av flera dimensioner. Det behöver finnas beräkningar som underlag till och stöd för reduktionsåtgärder. Det behövs medarbetare som är engagerade och driver förändring och det behövs modiga beslut på ledningsnivå. Som företag kan man även behöva arbeta med beteendeförändringar, det kan t.ex. vara att anta en resepolicy som premierar tåg över flyg.

Ett annat sätt att skapa engagemang för klimatarbetet kan vara att ändra den rådande normen och även språkbruket på företaget. Många svenska ordspråk härstammar ur en klimatskadlig syn, genom att anpassa och göra dem mer klimatvänliga verkar vi normförändrande mot en snabbare omställning bland företag. Här går vi igenom och listar våra bästa alternativa ordspråk!

Oumpha på

Ersätter: Kötta på

Betyder att man ska köra eller ta i riktigt hårt. Men varför måste man vara klimatskadlig bara för det, man kan väl köra hårt ändå? Bara genom att ändra ert sätt att använda det här uttrycket kan ni minska er klimatpåverkan. Enligt företaget bakom Oumph, Food for progress, visar preliminära beräkningar att 30 gram nötkött har samma effekt på miljön som 1 kilo Oumph¹. Wow!

Dra dit dillen växer

Ersätter: Dra dit pepparn växer

Be någon att försvinna, dra åt… Uttrycket är över 500 år gammalt och syftar på att européer ska till Cayennepepparns hemland Guyana som hade ett farligt klimat för européerna². Men snälla, att flyga tur och retur från Arlanda till Georgetown i Guyana ger upphov till 3,5 ton CO2e! Bättre att be någon dra till de lokalproducerade kryddorna istället, exempelvis dillen som ju faktiskt växer i Sverige.

Far och spring

Ersätter: Far och flyg 

Ännu ett uttryck för att be någon att försvinna, helst snabbt. Men istället för att be någon hoppa på ett flygplan kan man be någon att springa istället. Det är bättre för klimatet, bättre för hälsan och dessutom något som de flesta tycker är riktigt tråkigt. Far och spring med dig!

Klimatkompensera är silver, reducera är guld

Ersätter: Tala är silver, tiga är guld

Det här är inget vanligt race, här ska ni nämligen satsa på både silver och guld. De genomsnittliga globala utsläppen bör vara högst 1 ton per person 2050³. Klimatkompensation är ett effektivt sätt att öka omställningen till förnyelsebar energiproduktion och på så sätt utöka möjligheterna att snabbare komma ner till 1 ton per person. Men ni ska inte bara klimatkompensera, ni ska också ha en aktiv klimatstrategi för att minska er klimatpåverkan.

Nu är de blötlagda kikärterna stekta

Ersätter: Nu är det kokta fläsket stekt 

Betyder att något har gått riktigt illa och syftar till att man förr i tiden kokade det saltade fläsket – och om fläsket kokade torrt så blev det stekt vilket inte alls var gott. Men om man blötlägger torkade kikärter och glömmer att koka dem innan man steker dem, då blir det ju också galet. Ett kilo svensk fläskkött ger upphov till 6 kilo växthusgaser, medan 1 kilo torkade kikärter från Kanada endast ger upphov till 0,3 kilo växthusgaser. Bara för att något går galet behöver det inte gå ut över klimatet.

Begagnade kvastar (helst av trä) sopar bäst

Ersätter: Nya kvastar sopar bäst

”Begagnade kvastar (helst av trä) sopar bäst” är visserligen en tungvrickare, men det behöver man inte ta hänsyn till. Att återbruka är bättre än att hugga ner träd och nyproducera. Man kan ju vara nytänkande ändå, tänker vi!

Relaterade artiklar