Så blev Fortnox klimatneutrala

Kundexempel
fortnox

Den molnbaserade ekonomiplattformen Fortnox var först i branschen med att erbjuda bokföring på webben. De visar nu även vägen med sitt ambitiösa klimatarbete och har blivit klimatneutrala. Vi har ställt fem frågor till deras hållbarhetsansvarige Matina Rosenberg gällande processen mot att bli klimatneutral.

 

Fortnox är en molnbaserad plattform för ekonomiadministration som används av över 400 000 företagare. Varje dag utmanar de gamla ineffektiva arbetssätt och ersätter dem med smarta och automatiserade lösningar. Det var därför självklart för dem att ligga i framkant även i klimatområdet. Några konkreta åtgärder de satt upp för att minska företagets klimatpåverkan är att köpa in 25 % färre elektronikprodukter och öka andelen begagnad elektronik, att fasa ut fossilfritt bränsle vid tjänsteresor med bil samt att halvera andelen fysiska brev till sina kunder. Deras serverhallar drivs redan idag av förnybar energi.

Varför har ni valt att bli klimatneutrala?

Det börjar bli bråttom och vi måste alla göra vad vi kan för att begränsa den globala temperaturökningen. Klimatneutraliteten tydliggör vårt ansvarstagande i frågan. Det är viktigt för oss.

Artikel: Sätt upp en klimatstrategi i 4 steg

Vad har ni gjort själva och vad har ni tagit hjälp med?

Vi har tagit fram all statistik och underlag för beräkning. Atmoz Consulting har sedan genomfört beräkningarna enligt PAS 2060:2014 och KPMG har sedan stått för granskningen,så kallat Other Party Validation. Vi har haft interna dialoger kring reduktionsstrategi och val av kompensationsprojekt. Vi landade i att klimatkompensera via tre projekt; solcellsprojektet Godawari i Indien, Trädplanterings- och skogsbevarandeprojekt Tropical mix i Panama samt kolinlagring genom spjutspetsprojektet Climeworks Direct Air Capture på Island.

Var det något som var utmanande?

Inhämtning av viss statistik har tagit tid och en del påtryckningar har varit nödvändiga.

Anställda har mailat för att berätta hur mycket det betyder att deras företag tar ansvar i frågan

Hur har er klimatneutralitet mottagits internt?

Den har mottagits positivt. Vi har haft en intern nyhet och den har fått fin uppmärksamhet. Anställda har mailat för att berätta hur mycket det betyder att deras företag tar ansvar i frågan. Sedan har en del ställt frågor för att bredda sin kunskap.

Vad är ditt bästa tips till andra företag som vill uppnå klimatneutralitet?

Beroende på verksamhet kan det vara klokt att genomföra klimatneutraliteten på sitt andra eller tredje år av klimatberäkningar. Klimatneutralitet kräver att all info ska in och då kan det ha varit bra att ha en uppfattning om verksamhetens avtryck något eller några år före.

 

Vi på Atmoz har lång erfarenhet av att hjälpa våra kunder med klimatrelaterade tjänster såsom klimatberäkningar, klimatkompensation, livscykelanalyser och att sätta Science Based Targets. Vi utgår från GHG-protokollet, världens mest etablerade standard. Kan vi hjälpa er? Kontakta oss för ett kostnadsfritt möte.

Läs mer om Fortnox resa här.

Relaterade artiklar