Mattias Goldmann: IPCC:s alarm väcker också sjusovarna

Mattias Goldmann Parisavtalet

Jag ska bara sova en liten stund till, tänker man och trycker på snooze. Samma sak nästa gång det ringer, och igen och igen. För det är så bekvämt att bara slumra vidare, och om vi vaknar måste vi agera, ta ansvar och ta tag i saker. Det blir snooze en gång till…

Precis så agerar världen i klimatfrågan. Nu är det sjätte omgången av IPCC-rapporter som slår larm om att tiden rinner ut för oss. Liksom många alarm på mobiler, så ringer också IPCC allt högre och gällare för varje gång, och med sju år mellan rapporterna så hinner mycket hända som motiverar det. Sju år är också länge nog för att verkligen göra skillnad för klimatet, ändra kurs och få lite beröm i nästa rapport, men istället har vi gång på gång tagit en kollektiv sjuårssnooze.

Läs mer: Allt du behöver veta från senaste IPCC-rapporten

Så himla bra då att AR6 WG2 kommit. INTE för att den har ett allvarligare och mer akut tonläge än någonsin förut, inte för att FN:s generalsekreterare Guterres kallar det för rent brottsligt att ignorera varningarna, utan för att det äntligen finns rejält med lock och pock som kan få var och en av oss att se värdet av att låta snooze-knappen vara och faktiskt stiga upp, resa på oss och räta på oss.

IPCC:s nya rapport fokuserar på effekter, anpassning och sårbarhet och är full av win-wins. Är du trött på klimatlarmen, så fokusera på allt extra roligt vi får råd med om vi agerar nu jämfört med om vi väntar eller helt avstår från att göra något. Tycker du att andra delar av hållbarhetsarbetet är väl så viktigt så ta fasta på de massiva synergierna som finns, och som börjar med att vi tar tag i klimatfrågan. Är ditt fokus – helt rimligt – på att det är krig i Europa, så är det ett precis lika bra skäl att lämna olja, gas och kol bakom oss som klimatargumentet. Vill du se mindre av hot och mer av lösningar, så finns de här också, i stort och smått, från företag och individer, städer och landsbygd, länder rika som fattiga. Att tiden rinner ut ger ju också oss alla en extra chans att göra avgörande skillnad till det bättre.

Denna gången tar vi chansen, kanske inte för klimatets skull utan av alla de andra skälen – ingen kommer att lasta dig om du har en annan ingång än den IPCC tänkt sig. Vilken anledning du än har att inte trycka på snooze igen är god nog. Och kom ihåg: Har man unnat sig att sova riktigt länge, så vaknar man utsövd och pigg!

Mattias Goldmann, Hållbarhetsexpert och VD Goldmann Green

Relaterade artiklar