Bhadla Solar 2

En del av världens största solenergipark i Indien

Globala mål
Certifiering
CO2e reduktion

112 980 ton CO₂e/år

Nära den Pakistanska gränsen i distriktet Rajasthan ligger Bhadla Solar, en av världens största solenergiparker. En livsviktig källa till förnybar energi som ersätter den smutsiga kolen som annars dominerar i området.

[16:33] Christian Patay

Luftföroreningar kräver liv

Idag har Indien världens tredje högsta energiförbrukning och marknaden växer stadigt i takt med att människor lyfts ur fattigdom. Trots Indiens soliga och varma klimat är det fortfarande kolkraft som står för nästan hälften av landets energiförsörjning. Detta med omfattande luftföroreningar som följd. Rajasthan är speciellt hårt drabbat och regionen har de högsta dödstalen orsakade av föroreningar i hela landet. Solparker som Bhadla Solar är avgörande eftersom de banar vägen för en hållbar omställning. En tillvaro för invånarna där de tjocka lagren av smuts och rök byts ut mot ren luft som går att andas utan fara för deras liv.

50

miljoner ton CO2e per år i minskad klimatpåverkan

En siffra som motsvarar klimatpåverkan för 14 768 svenskar årligen. De höga temperaturerna, många soltimmarna och relativt låga befolkningsdensiteten gör regionen perfekt för landets satsning på fler solcellsparker.

1

anställda i projektet

Projektet har bidragit till ekonomisk tillväxt i det lokala området genom att stabilisera elnätet och erbjuda utbildning och arbetstillfällen.