Livscykelanalys
Från utvinning av råvaror, tillverkning, användning och till sist avfallshantering.
Beräkningarna omvandlar komplexa samband till konkreta och jämförbara siffror. Resultatet kan användas för att få en tydlig bild över var i värdekedjan reduktionsåtgärder bör fokuseras.
1. Produktberäkning
En produktberäkning ger en enkel men tydlig bild över er produkts klimatpåverkan i produktskedet. Beräkningen genomförs utifrån generiska material- och produktionsdata och ger en god indikation av klimatpåverkan utan att skräddarsys till den specifika verksamheten.
2. LCA
En livscykelanalys ger en holistisk bild av er produkts miljöpåverkan över hela dess livscykel. Utöver klimatpåverkan kan även andra miljöaspekter räknas in. Analysen skräddarsys till den specifika produkten/verksamheten och utförs enligt de internationella standarderna för livscykelanalys (ISO 14040 och 14044) och klimatberäkning för produkter (ISO 14067). Metoden kan även användas för jämförande analyser.
3. EPD
EPD står för Environmental Product Declaration (miljövarudeklaration) och är ett standardiserat rapporteringsformat för tjänster eller produkters miljöprestanda. En EPD baseras på en genomförd LCA och resulterar i ett oberoende dokument med transparent och jämförbar information.
Arbetsprocess
01
Definiera och avgränsa
Vi genomför ett scopingmöte för att definiera syftet med studien. Utifrån detta bestäms analysens omfattning och eventuella avgränsningar.
02
Inventera
Med hjälp av våra verktyg samlar ni in relevant data. Vi finns som stöd i hela processen.
03
Beräkna
Utifrån datan beräknar vi livscykelns miljöpåverkan med hjälp av LCA-verktyget SimaPro och lämplig emissionsdatabas
04
Dokumentera och kommunicera
Resultatet redovisas i en rapport som efterlever relevanta standarder. Vi hjälper er att förstå och kommunicera resultatet.
Vanliga frågor om LCA
Livscykelanalys (LCA) är en metod för att mäta och utvärdera miljöpåverkan från en produkts eller tjänsts hela livscykel, från råvaruutvinning till avfallshantering. Det inkluderar allt från produktion, transport, användning och avveckling av produkten eller tjänsten.
Att göra en livscykelanalys är viktigt för att få en helhetsbild av en produkts eller tjänsts miljöpåverkan. Genom att mäta och utvärdera miljöpåverkan från hela livscykeln kan man identifiera de steg som har störst miljöpåverkan och därmed fokusera på att minska utsläppen från dessa steg.
Genom att utföra en livscykelanalys kan man identifiera de steg som har störst miljöpåverkan och därmed fokusera på att minska utsläppen från dessa steg. Det kan också bidra till att skapa en mer hållbar produkt- eller tjänsteutveckling och främja en mer hållbar konsumtion genom att informera kunderna om produktens eller tjänstens klimatpåverkan. Livscykelanalysen kan också vara ett viktigt verktyg för att uppfylla lagkrav och miljöcertifieringar samt för att möta krav från investerare och kunder som efterfrågar hållbarhetsdata.
Flertalet faktorer avgör tidsåtgången för att göra en miljöbedömning av era produkter. Vanligtvis kräver arbetet engagemang även från er sida under den tidiga projektfasen.
Generellt ligger priset för en produktberäkning mellan 20 000 kr – 50 000 kr, en LCA mellan 75 000 kr – 150 000 kr och en EPD mellan 150 000 kr – 250 000 kr.
En livscykelanalys mäter och utvärderar miljöpåverkan från hela livscykeln, medan klimatberäkning enbart fokuserar på utsläppen av växthusgaser. Klimatberäkningen är en del av livscykelanalysen och kan användas för att mäta en produkts eller tjänsts övergripande klimatpåverkan, men LCA inkluderar även andra miljöpåverkande faktorer såsom vattenanvändning och föroreningar.
EPD är ett standardiserat format för att presentera resultaten från en LCA studie. En EPD baseras därför alltid på en genomförd LCA. Det som främst skiljer en EPD från en generell LCA-studie är användandet av specifika beräkningsregler (s.k. PCR, Product Category Rules) samt att resultatet av en EPD alltid presenteras publikt i ett standardiserat rapporteringsformat och är tredjepartsverifierat.