Creturner Biokol

Omvandlar träavfall till biokol och förvarar permanent i marken.

Globala mål
Globala målen (Sustainable Development goals) mål 12 13 15
Projektutvecklare
Creturner
Certifiering

Infångning och bindning av koldioxid i Sverige

Jordens växtlighet har i miljontals år hjälpt till att binda koldioxid från atmosfären. När växterna dör släpps en del av denna bundna koldioxid tillbaka ut i luften vilket är en del av det naturliga kretsloppet. För ett hundratal år sedan skedde dock en vändning – utsläppen av växthusgaser blev större än vad jorden hinner binda. I en tid där en ökande koldioxidhalt bidrar till en oroande uppvärmning av planeten är det kritiskt att minska dessa utsläpp. Creturner har en lösning som kan bidra till det.

Klimatarbete i hjärtat av Sverige

Med tanke på de begränsade framsteg som hittills skett i att snabbt minska de globala växthusgasutsläppen anses koldioxidborttagning, Carbon Dioxide Removal, vara en viktig del av lösningen enligt IPCC. Creturner har utvecklat anläggningar i Dalarna som kan göra just detta. Genom att omvandla träavfall och restprodukter till biokol hindrar Creturner koldioxid från att släppas ut i atmosfären.

Bidrag till förbättrad miljö

Biokol har många miljöfördelar, det används ofta som jordförbättring vid plantering då det tar upp och binder näringsämnen. Kolets bindande egenskaper används också för att binda gifter och föroreningar. Biokolet som skapas i Creturners anläggningar krossas och blandas med vatten. För att få en permanent lagring läggs kolmassan i nedlagda gruvor som ofta är djupa och vattenfyllda. Här binds lokala föroreningar i kolet vilket skapar en positiv inverkan på den närliggande miljön. Kolmassan deponeras under grundvattennivån för att förhindra att läckage sker.

Hur går projektet till?

Creturners metod för koldioxidinfångning görs i 4 steg:

  1. Creturner torkar träavfall och restprodukter med miljövänlig överskottsenergi. Materialet som används är biomassa som är för smutsig och blöt för att kunna användas och omvandlas till bioenergi och därför inte kan användas på andra sätt.
  2. Genom pyrolys omvandlas biomassan till till biokol i Creturners egna anläggningar i Dalarna. Pyrolys innebär att massan värms upp i en syrefri miljö så att den bryts ned utan förbränning. Under pyrolysprocessen skapas energi vilket gör att anläggningen drivs av sin egen energi.
  3. Kolet krossas och blandas med vatten så att det bildar en flytande massa.
  4. Kolmassan deponeras i gamla nedlagda gruvor för permanent, säker och miljövänlig lagring. Lokala föroreningar binds i kolet.

Det här innebär tredjepartsgranskningen av PwC

Vanliga frågor

Träavfallet är främst stubbar som finns i deponier runt om i Sverige. Dessa är ofta blöda, jordiga och grusiga och kan därför inte användas av energibolagen och omvandlas till bioenergi och blir därför kvar som avfall i skogen.

Creturner har sin anläggning i Smedjebacken i Dalarna, och det är även i Dalarna som deponeringen av biomassan sker.

Creturners anläggningar drivs av deras egen överskottsenergi som skapas vid pyrolysen, men företaget har även en liten solenergianläggning som bidrar med el till både produktionen och det svenska elnätet.